Варна Сити Парк Юг вдъхва нов живот на бивш индустриален имот, който не функционира от края на 90-те години. Свободният поглед на 360 градуса обхваща едновременно силуета на града и красивата гледка към Варненското езеро. Наследявайки духа на терена, Варна Сити Парк не е просто жилищен комплекс, а технологичен и устойчив проект. По същия начин, както производствените фабрики използват вода за охлаждане, сградите в комплекса черпят енергия от природното богатство на Варна - горещите й минерални води. Иновативна инженерна инсталация в комплекса осигурява чиста от химикали и хлор вода, посредством сондаж с геотермална минерална вода с температурата на извличане 47о С от дълбочина от 1,9 километра. Обитателите на комплекса имат директен достъп до многократно по-чиста и здравословна от водопроводната вода от градската водоснабдителната мрежа, поради факта, че е обогатена с кислород и към нея не са привнесени химични вещества. В основата на климатичния комфорт на обитаване в жилищата стои отново водата като всеки апартамент е оборудван с най-модерна и икономична система за отопление и охлаждане с индивидуално отчитане на вода и разход на топлоенергия.

Организацията на Варна Сити Парк създава многопластов комфорт на обитаване в комплекса. Четири сгради от по 12 етажа се извисяват над терена и приютяват общо 456 апартамента с оптимално светли пространства. Композирането им в терена описва елипсовидна форма от широко свободно пространство между тях, което създава усещане за „гнездо“, като в центъра на всичко стоят растителността, парковата среда и водата. В парка са предвидени детска зона и открит басейн с целогодишно топла минерална вода. Сградите са решени в меки органични форми, които носят осезаемо естествено усещане. Липсата на ръбове в сградите създава най-малко съпротивление в средата и подсилва хармонията на пространството. Контрастът между белите хоризонтали и потъналите навътре тъмни елементи в сградите създават впечатлението за левитация. Белите ивици са деликатно разместени във всяка сграда, напомняйки плавно движение.

Най-отличителните характеристики на комплекса са локацията на мястото - един от основните булеварди на града, добрата транспортна обезпеченост, географската ориентация на сградите, изгледа към Варненския залив, характерния архитектурен образ и инженерни иновации.

Клиент: Ису Инвест ЕАД
Функционален тип: Жилищен комплекс
Местоположение: гр.Варна
Площ на парцела: 25 919 кв.м
Разгъната застроена площ: 67 173 кв.м
Година на проектиране: 2016
Година на реализация: 2019
Фотография: Диян Станчев

Награди:
Сграда на годината 2019 | Победител | Жилищни сгради и комплекси
Сграда на годината 2019 | Награда | Building Innovation Award
varnacitypark.bg

Публикации:
Списание Градът