Umani Hotel се намира в непосредствена близост до природен парк Златни пясъци край Варна, в имот с панорамна гледка към Черно море. Парцелът е със значителен наклон от запад на изток, заобиколен от девствен пейзаж с ценни дървесни видове и естествени скални образувания. Концепцията на проекта е да се създаде контекстуална сграда, която деликатно се вписва в естествената среда, която изглежда лека, ефирна и ненатрапчива. Сграда, която работи заедно с всички елементи на ландшафта и подчертава неговата естествена красота без да доминира.
Опростената форма на сградата е изцяло подчинена на концепцията за запазване на природните дадености в имота – строго ортогонална правоъгълна призма е кацнала между високите дървета и масивните скали, без да нарушава гъсто озеленения параван. За да може да се получи още по-голяма мимикрия, дизайнът на фасадите е изцяло решен във вертикални ламели от финландско термодърво, които опасват цялата структура. Динамика е привнесена чрез отнемане от обема в няколко места, където се образуват лоджии и които са подчертани от чистата линия на стъклото.
Ясните етажни планове и максимално големите витрини на хотелските стаи им позволяват да сменят във височина своята гледка – от богатството на растителността до безкрайния простор на морския хоризонт, който постепенно се показва. Umani Hotel, в чието име се корени човешкото същество, въздейства по хуманен начин, освен заради деликатната си намеса, и поради спокойствието, което носи като атмосфера и преживяване.

Клиент: Частно лице
Функционален тип: Хотел
Местоположение: гр. Варна, България
Разгъната застроена площ: 3 600 кв.м
Година на проектиране: 2016
Година на реализация: 2022

Награди:
Победител в категория Зелена архитектура на Американските архитектурни награди - 2017
Специална награда на Architizer A+Award 2017
Арх Инова 2016 - категория Многофамилни жилищни сгради - Първа награда за SFS Residence
Награда от Годишната изложба на Камарата на архитектите на Румъния A_DA 2016 за SFS Residence
Лауреат на XIV Световно Трианале на Архитектурата INTERARCH