ПK26 е сграда със смесена функция, разположена в централната част на град Варна на ул. „Парижка комуна“. Кварталът, в който се намира имота, е застроен от предимно морално и физически остарели еднофамилни сгради без естетическа и архитектурна стойност. На практика, това е първата сграда от новостроящите се, според предвижданията на ОУП за района, което ни позволи да създадем стилна сграда с характерен минималистичен силует.

Богата зеленина в съседния имот и уличната мрежа в района допълнително подчертават тази линия, като визуално се допълват с лаконичната игра на отвори и плът по фасадите. В основата на инвестиционната програма е заложен балансът между бюджет, естетика и функция за изграждането на една модерна сграда. Функционално тя е на девет надземни етажа и два подземни паркинг етажа. Първите четири нива са предвидени за обществена функция, следващите четири етажа – за жилища, а последния е предвиден за представителен офис. От последните етажи се открива панорамна гледка към центъра на града и Черно море.

Обемното решение на сградата следва правилните геометрични форми на плана, а динамика е постигната чрез разместване на лоджии и прозорци по цялата фасада. Модерното и изчистено излъчване е подчертано чрез четири материала: бяла мазилка, клинкер, стъкло и алуминий.

Възложител: „Ди Ем Ай Инвестмънт“ ООД
Функция: Сграда със смесена функция
Местоположение: гр. Варна, България
Изпълнител: Марвик Билд ООД
Площ на имота: 462 кв.м.
Разгърната застроена площ: 4 246 кв.м.
Година на проектиране: 2016
Година на реализация: 2020
Фотография: Диян Станчев

Награди:
2022 ArchDaily Сграда на годината | Номинация
2021 IDA Design Awards | Почетна награда | Интериорен дизайн

Публикации:
ArchDaily
Archello
ArchiDiaries
Списание Градът