KR е жилищна сграда ситуирана в историческия център на град Варна, в непосредствена близост до Морската градина и Черно море. Имотът е с малка площ, разположен на тиха улица с минимална денивелация. Сградата е със сключено застрояване на калкан към източната фасада, където е предвидена реконструкция с надстрояване на къща- паметник на архитектурата. Водещо при изграждането на архитектурното решение е създаването на съвременна жилищна сграда със семпъл и елегантен дизайн, която се вписва ненатрапчиво в околната среда.
Обемно пространствената структура на сградата е седем етажна със сложна ортогонална форма в резултата от градоустройствените ограничения. Разместването на отвори и плътни части по фасадите следва логиката на географското разположение на съответната фасадна стена. Растерът търпи развитие, което започва от северната фасада разположена на улицата, където отворите са най-малки и тесни, фасадата е плоска. Отворите на западната фасада стават по широки, появяват се малки балкони, които създават по-сложна фасадна пластика. На юг остъкляването е широко с богат приток на светлина, балконите са дълбоки с гледка към Морската градина и морето.
Градоустройствените параметри определят терасовидните отстъпи в четвърти, шести и седми етаж. Подземния и първия етаж са предвидени за паркиране, а следващите етажи са с жилищна функция. Апартаментите са проектирани с големи, светли пространства. На втори, трети и четвърти етаж са предвидени по два апартамента на етаж с площ от 115 до 140 кв.м, а всеки от следващите три етажа представлява самостоятелен апартамент с площ от 200 до 240 кв.м. За всяко от деветте жилища е предвидено паркомясто или гараж с прилежащо складово помещение. Инсталирани са индивидуални термопомпени системи въздух-вода, които произвеждат топла вода за отопление през зимата, студена вода за охлаждане през лятото и топла вода за бита през цялата година. Отоплението и охлаждането се извършва чрез подово отопление и конвектори. Подовото отопление работи на нискотемпературен режим на водата /30-35°С/ като по този начин отоплението е на излъчвателен принцип, а не на принципа на конвекцията.
Дизайнът на KR е минималистичен с подчертана строга елегантност. Материалите по фасадата са търсени в една плоскост без излишни детайли и орнаменти. Използвани са три материала – фасаден гранитогрес от Italgraniti-Nordic Stone, стъкло- Saint-Gobain planistar sun и алуминий- Schuco AWS 90.SI.

Клиент: Комфорт ООД
Функционален тип: Жилищна сграда
Местоположение: България, гр. Варна
Разгъната застроена площ: 2 352 кв.м
Година на проектиране: 2015
Година на реализация: 2019
Фотография: Диян Станчев

Награди:
2023 ArchDaily Building of the year | Номинация
2019 Сграда на годината | Победител | Категория жилищни сгради
2019 Архинова | Победител | Многофамилни жилищни сгради

Публикации:
ArchDaily
ArchiDiaries
Architizer
Списание Градът
Списание Архитектура