Легендата разказва, че всяка сутрин богинята на зората в гръцката митология – ЕОС - се изкачвала със своя конски впряг от дълбините на морето на хоризонта, за да донесе на хората светлината на деня. Сградата, кръстена на нея, е разположена на първа линия в квартал Чайка, като отпред са само морската градина и морето, така че първа да бъде огряна от изгрева на слънцето.
Приехме предизвикателството да проектираме сграда в квартал Чайка, в сложен триъгълен имот, което предпостави формата й в план и характерната обемно-пространствена структура. Белотата и хоризонталното членене са типични за сградите в Чайка и напълно съвпадат със стилистиката, в която работим. Създадохме елегантна и запомняща се сграда, наподобяваща разперено крило на птица.
ЕОС е с преобладаваща жилищна функция, като апартаментите са разположени от четвъртия до деветия-последен етаж. На първия етаж са ситуирани магазини, входното фоайе и автомобилният асансьор за двата подземни етажа, предвидени за паркиране. На втори и трети етаж са обособени ателиета и офиси. Една стълбищна клетка с два асансьора обслужва сградата вертикално.
Планирахме функционално разпределенията, така че всички помещения да бъдат с правоъгълна форма, само лоджиите, насочени на изток, остават с триъгълна.
Конструктивно предизвикателство са решените като предварително напрегнати балкони в острата част на сградата, стигащи до осем метра.
ЕОС е сграда, в която е помислено както за естетика и функционалност, така и за дълговечност.
Материалите за фасадата са подбрани да осигурят дълъг живот, лесна поддръжка с ниски енергийни разходи и висок комфорт на живот. Алуминиева дограма, високо селективно стъкло, вентилируема фасада от фиброцимент.

Клиент: „РИД“ ООД
Функционален тип: Многофункционална
Местоположение: ж.к.Чайка, Варна
Разгъната застроена площ: 6 170 кв.м
Година на проектиране: 2019