B73 е луксозна жилищна сграда на строително-инвестиционна компания Бигла III. Сградата е ситуирана в едно от най-атрактивните места в София, бул. Джеймс Баучер №73, от където произлиза името на сградата. Желанието на клиента е да проектираме иновативна, запомняща се сграда, в която дизайнът и функцията работят в синхрон. Идеята е да създадем сграда, в която липсва компромис в качеството на вложените материали и технологии, сграда която се доближава до автомобил по отношение на дизайна и прецизността на изпълнението.
Имота, в който е ситуирана сградата, е ъглов със северозападно лице към улицата и югоизточно - към вътрешния двор. Във вертикално отношение сградата е решена с един подземен етаж и шест надземни етажа, като първия и последния са с двойни височини. Всички останали етажи са с височина по-голяма от нормативната – 340 см конструктивно. Подземният етаж е предвиден за гараж и се обслужва от високоскоростен автомобилен асансьор. Партерният етаж е отреден за търговска площ. На всеки от следващите етажи е ситуиран само по един апартамент с големина 282 м2. Разпределението предвижда просторно входно антре, което прелива в дневна с големина от 70 м2 и изложение в три географски посоки. Предвидени са още три спални с дрешници и бани, както и сервизно помещение. Оптималните пространства и притока на светлина са водещи в планирането на жилищата. В сградата са проектирани само пет апартамента. Апартамента на последния етаж е предвиден с дневна с обща височина 640 см.
Визията на сградата е с подчертана елегантна хоризонтална линия, която се нарушава в момента на контакт между основната плоча на етажа и междинната площадка на стълбищната клетка. Именно там се получава резонанс, който превръща сложната форма в най-характерния и запомнящ се елемент в сградата.

Клиент: Бигла III ООД
Функционален тип: Жилищна сграда
Местоположение: гр. София, ул. Джеймс Баучер 73
Разгъната застроена площ: 2 100 кв.м
Година на проектиране: 2018