Aquahouse Thermal & Beach в курорта "Св. Св. Константин и Елена"e модерно водно съоръжение представляващо термален, плажен, спортен и SPA комплекс за целогодишно ползване.

Архитектурната концепция на Аquahouse е съобразена с цялостната визия за развитието на "Св. Св. Константин и Елена", която предвижда средиземноморска архитектура с характерната ѝ атмосфера. Това е основната задача при създаването на комплекса – да се постигне атмосфера на спокойствие и безметежност, а архитектурата да бъде ненатрапчив елемент от цялото пространство, хармонично работещ с елементите на ланшафта. Умишлено са търсени изчистени обеми и светли пясъчни цветове на фасадите и покривите като естествена връзка между морето и зеленината.

В основата на функционирането на проекта е геотермалната вода, извлечена от извор в рамките на имота. Водата е заложена в отоплението на комплекса и водните площи - по цялата застроена площ е заложено нискотемпературно водно подово отопление.

В комплекса са реализирани 14 басейна и водни съоражения, разделени условно на няколко зони – водна, детска, терманла, уелнес.

Неправилната форма на парцела спомогна за създаването на интересни пространства, които са разработени така, че всяко да носи характерна атмосфера. Анфиладното преминаване от зала в зала създава усещане за навлизане в друга тема, но винаги обединена от водата и светлината. Посредством витрини-хармоники се обединяват пространствата вътре –вън. Практически, когато се отворят всички витрини, преградата между интериора и екстериора изчезва и пространството става едно цяло. Търсена е чиста и семпла линия на архитектурата и дизайна, като водещото при избора на материалите е естественото, уютно усещане, белотата и устойчивостта.

Екстериорните материали са: керемиди на ABC Klinker, фасадна алуминиева система тип хармоника на Reynaers CF77, декинг от 2 см. гранитогресни плочи Marazzi по цялата външна част на колмлекса, фасадна топлоизолационна система на Baumit. В интериора са използвани мозайки от имперадор и травертин, облицовките са от HPL плоскости. От Corian са множество елементи в интериора.

Клиент: „Св.Св. Константин и Елена холдинг“ АД
Функционален тип: Термален и SPA комплекс
Местоположение: кк „Св.Св. Константин и Елена“
Разгъната застроена площ: 7 100 кв.м
Година на проектиране: 2014
Година на реализация: 2017
Фотография: Сергеев Студио

Награди:
Mapei Reference Grand Prix Award 2018 - Победител в категория Туризъм и Уелнес
Сграда на годината 2017 - Winner | Атракционни сгради

Публикации:
Списание Градът