ALFA е жилищна сграда в град Шумен, ситуирана в богато озеленена територия в района на стадион Панайот Волов. В непосредствена близост се намира друг актуален проект на STARH, с който се оформя ансамбъл от съвременни жилищни сгради с висок стандарт на обитаване.

Концепцията на проекта лежи върху природните дадености на района и развитието, което носи една урбанизирана територия. Материалите, които проекта интегрира, са висококачествен фасаден гранитогрес и префабрициран алуминий – по презумция естествени, но преминали технологична обработка, с цел усъвършенстване на техните естетически и технически качества и подобряване на устойчивостта им във времето.

ALFA e генерирана от две отделни правоъгълни призми, които чрез разместване внасят динамика в иначе спокойната хоризонтална структура. Обемите са подчертани от светли ивици гранитогрес по цялата хоризонтала. В дълбочина плътта на обема е облицована с панели от алуминий с вертикална тектоника, които дават допълнително усещане за релеф спрямо различната осветеност на деня. Играта на слънцето и хвърлената сянката правят сградата със собствен индивидуален облик във всеки един момент.

Клиент: Aлфахаус Инвест ЕООД
Функционален тип: Жилищна сграда
Местоположение: гр. Шумен, България
Разгъната застроена площ: 7 880 кв.м
Година на проектиране: 2023