Varna Wave е стилна жилищна сграда, ситуирана в централната част на град Варна в ъглов имот между ул. “Македония“ и бул. “Ген. Колев“.
Сградата е вдъхновена от движенето на морска вълна пресъздадена във фасадата посредством редуване на Corian и стъкло. Лоджиите са решени в графитено сив цвят с цел да подсилят дълбочината им и елегантната линия на белите елементи. Овалната форма на ъгъла омекотява целия обем и подчертава изтънчения дизайн на сградата.
Функционално Varna Wave е решена на единадесет етажа, два от които подземни, осигуряващи паркирането в сградата. Партерния етаж е предвиден за търговски обекти. Следващите осем етажа са жилищни, разделени на три входа с по два апартамента на етаж. В сградата са планирани 47 апартамента с три и четири стаи, всички с ясна и чиста планировка, доставяща максимален комфорт на обитаване. Лоджиите се обединяват с дневните пространства чрез плъзгащи витрини.
Varna Wave е проектирана с монолитна стоманобетонна конструкция съгласно най-съвременните единни европейски строителни нормативи ЕВРОКОД. Етажните плочи са с дебелина 25см, което осигурява много висока шумоизолация между отделните етажи, а колоните са разпределени така, че да попадат в стените между отделните апартаменти, което дава възможност за флексабилност на помещенията.
Съвременният дизайн на  Varna Wave е подчертан и от предвидените във фасадата материали – Corian, стъклофибърен цимент Swisspearl , стъкло и алуминий. Corian е иновативен материал, представляващ акрилен камък, даващ възможност за постигане на сложни форми чрез термоформоване. Материала като вентилируема фасада допринася и за постигане на по-висока енергийна ефективност и устойчивост на сградата, благодарение на издръжливостта си. Corian предлага ниско ниво на абсорбиране на влага и устойчивост на петна, околно замърсяване, влажност и условия на замръзване и размразяване.

Клиент: Еко Фураж ООД
Функционален тип: Жилищна сграда
Местоположение: гр. Варна, България
Разгъната застроена площ: 10 668кв.м
Година на проектиране: 2015
Година на реализация: 2018
Фотография: Диян Станчев

Награди:
2024 ArchDaily Building of the year | Номинация | Реализации
2020 ArchDaily Building of the year | Номинация
IDA Design Awards 2018 - Почетно отличие
Panasonic Pro Awards 2018 - Най-добър жилищен проект | Европа
Златен Отвес 2018 - Първа награда | Категория жилищни сгради

Публикации:
ArchDaily
Archilovers

varnawave.bg