Astral Tower е най-високата сграда в град Варна, България, извисяваща се на 140 метра. Мястото, отредено за нея, не е избрано случайно – то е резултат на градоустройствени проучвания и анализи на слънцестоенето. Локацията е такава, че от една страна да е на пешеходно разстояние до важните административни и обществени сгради в града и, от друга, да е максимално отдалечена от централното ядро на града и историческия център. Разположена на две от главните градски артерии, сградата е и транспортно обезпечена.
Концепцията на Astral Tower, като мултифункционална сграда, е дa предложи начин на живот, който е в синхрон с променящата се динамика на съвремието ни. Централизирането на ежедневни дейности на едно място позволява на обитателя да спести енергията и времето си максимално в един ден, за да може да ги пренасочи за лични интереси, семейство и почивка. Проектът включва жилищни и офисни пространства, 4-звезден хотел, търговски център, хранителен магазин, фитнес, ресторант и кафене, здравни услуги и банкови офиси.
Проектът се развива основно в два свързани по между си обема с почти еднакъв размер – вертикален и хоризонтален. Самият дизайн е постигнат след множество търсения и концепции за правилните форма и пропорция според контекста. Основен приоритет е създаването на една хуманна и деликатна, но в същото време характерна и съвременна визия. Детайлът със заоблени ъгли и разреждащата се вертикална тектоника карат силуета почти да изчезва във височина, така че внушителният обем на сградата да се помества в околната средата по възможно най-ненатрапчив начин.
Предвидените сградни системи и технологии са устойчиви и иновативни, като целят да постигнат по-високо качество на комфорт и обитаване, предвид днешната глобална ситуация. Благодарение на системата за централна климатизация, нуждата от позициониране на няколко технически етажа по височина се елиминира. Използвана е VRV тритръбна система, която позволява индивидуален контрол и свободен пренос на свеж въздух отвън чрез рекупериране, подпомагайки естествената вентилация. В сградата са използвани високоскоростни асансьори и интелигентна система за сметосъбиране. Широкоплощен зелен покрив и богато озеленена покривна тераса между двете тела осигуряват визуален комфорт и ежедневната нужда от директен достъп с природата.
Класическата конструктивна схема от „туба в туба“ позволява 360-градусова гледка по всички 40 етажа, откъдето се разкрива внушителна панорама към Варненския залив и целия град. В 5 подземни нива е осигурена нуждата от паркиране за цялата сграда, включително и на нейните посетители.

Клиент : Астрал Консепт ЕООД
Функционален тип: Мултифункционална сграда
Местоположение: гр. Варна, България
Разгъната застроена площ: 115 587 кв.м
Година на проектиране: 2020

Публикации:
Archello
Archiol
E-architect
Future Constructor & Architect
Igloo Magazine
Office et culture
World Architecture News
88designbox