Разположен в най-стария курорт в България Св. Св. Константин и Елена, Aquahouse Hotel & SPA е най-новото попълнение в комплекса. С местоположение на 10 км. от град Варна, той се превръща в един от най-големите спа хотели по Черноморието и единствения в страната, притежаващ самостоятелно обществено спа съоръжение – Aquahouse Thermal & Beach.
Курортът е известен със своята богата и гъста растителност, някои видове от които са пренесени от Франция по време на създаването му през 1908 г. В самия съществуващия имот се издигат десетки високи черни борове, като всеки един е от значение при проектирането на сградата. В имота съществуват също така и амортизирани хотел и ресторант, които по-късно са разрушени, а стъпката на новопроектирания Aquahouse Hotel & SPA е в същите граници, запазвайки максимален брой дървета.
Вдъхновен от самия природен контекст, дизайнът на хотела има за цел да служи като естествен неутрален фон на хипнотизиращите борови дървета. Използвани са меки пясъчни тонове по целия обем, за да се постигне единна и цялостна визия от мазилка и варовик. Минималистичният външен вид с класически елементи е придружен от най-характерния елемент на дизайна, плоската арка. Мултиплицирана по цялата фасада, тя е препратка към естествените морски скални арки, които премостват водата под тях, по същия начин, както всяка арка на хотела рамкира максимално големите стъклени витрини на всяка стая зад тях.
Заедно с Aquahouse Thermal & Beach, Aquahouse Hotel & SPA може да предложи на своите гости целогодишен достъп до топла минерална вода от един от общо седемте природни източника в курорта, като притежава и собствен СПА център на ниво -1 и 5 открити външни басейна. На разположение на гостите са общо 420 стаи и апартаменти, няколко ресторанта, бар край басейна, стек хаус и конферентна зала. Интериорът на хотела е проектиран в подобен лежерен и спокоен дизайн с много въздух и обширни пространства в земни тонове.

Клиент: Св.св. Константин и Елена холдинг АД
Функционален тип: Хотел & SPA
Местоположение: кк Св.св. Константин и Елена
Разгъната застроена площ: 39 315 кв.м
Година на проектиране: 2012
Година на реализация: 2022
Фотография: Диян Станчев

Награди:
2023 ArchDaily Building of the year | Номинация

Публикации:
ArchiDiaries
ArchDaily