BGA е корпоративна офис сграда ситуирана в ъглов имот на ул. Ген. Колев и ул. Атанас Георгиев в централната част на гр. Варна. Проектирана е изцяло за нуждите на компанията-възложител.
Концепцията на сградата е да бъде дом на бизнеса, а добрият бизнес е успешният. Именно поради това закодирахме възходящата посока на успеха в белите елементи на фасадата.
Обемно-пространственото решение е резултат от анализ на средата, в която е ситуирана сградата. Меките и елегантни форми са търсен ефект, който вписва новата сграда в ограниченото от пространство централно градско място.
Функционално са предвидени два подземни етажа за паркиране и шест надземни, проектирани така, че да изпълнят всички необходими изисквания на компанията-собственик. За по-голямо удобство и поради липса на физическо място в имота, подземните паркинги се обслужват от високоскоростен автомобилен асансьор. На партерния етаж е предвидено представително фоайе и рецепция, а на следващите пет етажа са ситуирани офисни пространства според нуждите на компанията.
Конструкцията на сградата е безгредова стоманобетонна, със само три свободно стоящи вертикални конструктивни елемента. Това решение позволява максимална гъвкавост при организацията на интериорните пространства, в зависимост от текущите нужди на обитаващите.
Сградата е обезпечена технологично и инфраструктурно с интелигентни съвременни решения. Енергоефективността на сградата е постигната чрез най-модерната фасадна система на Schuco FWS CV60 с троен стъклопакет от високо селективно стъкло Guardian. Белите фасадни елементи са от Krion - иновативен материал, представляващ акрилен камък, който дава възможност за постигане на сложни триизмерни форми чрез термоформоване. Otis е доставчик на асансьорите за пътници и автомобили. Централната климатична инсталация с VRV технология на LG се грижи за отоплението и охлаждането в сградата. BMS система управлява сградните инсталации и позволява мониторинг по всяко време. Бизнес сградата на БГ Агро АД не е просто модерен офис, а дом на успешния бизнес.

Клиент: „БГ Агро“ АД
Функционален тип: Корпоративна офис сграда
Местоположение: гр.Варна, бул. „Ген. Колев“ 12
Разгъната застроена площ: 2 213 кв.м
Година на проектиране: 2017
Година на реализация: 2019
Фотография: Диян Станчев; 3inSpirit

Награди:
Сграда на годината 2019 | Победител | Категория корпоративни сгради
ArchDaily Сграда на годината 2020 | Номинация | BGA

Публикации:
ArchDaily
Archello
Architizer
Списание Градът